Wineries

Wineries


Below you can find an overview of the wineries which we cooperate with.

Vignobles François Baur (Alsace - biodynamic)


The Baur house is lead by father and son Pierre and Thomas Baur.  Maison Baur started in 1741 in Turckheim in the 'Haut-Rhin'-region.  The vineyards are exceptionally well situated on a soil rich of granite, exactly in the southern sun.

On average, they produce 70.000 bottles a year.  Pierre and Thomas are passionately busye with their 'terroir', which they knwo through and thorugh. Just because of that and by using the traditional methods which have been in the family for generations, they are able to refine the complexity again and again.


Thomas: “La grande qualité de nos vins est directement liée  à l’attention que nous portons dans les vignes “.

(The  excellent quality of our wines is  directly linked to the attention which we give to our vines)


Pierre and Thomas have chosen to lift the level of quality even more by changing all of their domain to the biodynamic agriculture.


Pierre: “la biodynamie ajoute une couche de complexité, de pureté et assure des vins équilibrés”.

(the biodynamics add a layer of complexity, pureness and ensure well balanced wines)


(Maison Baur is certified 'organic since 1998 'biologisch' by Ecocert en since 2001 hit has the 'biodynamic' label from Biodyvin.

Château de Plaisance (Loire - biodynamisch)


In 1903, het begin van de 20e eeuw bouwt een gevestigde familie uit  Rochefort-sur-Loire een burgerhuis te midden van de wijngaarden.


In 1960 koopt Henri Rochais, vader van Guy Rochais, de huidige wijnbouwer, het domein.  De Rochais familie is reeds wijnbouwer van vader op zoon, sinds 5 generaties, waardoor men een grondige kennis van het vinifëren en verbouwen van de druiven heeft opgebouwd.  Dankzij deze familiale traditie hebben ze een mooie traditie gevormd en hun drukken ze van jaar tot jaar een mooie stempel op hun familiale productie.


Guy en Patricia beheren vandaag 'met volle goesting' hun domein volledig zelf.  Guy wordt door bezoekers enorm gewaardeerd omwille van zijn begeesterende en gepassioneerde ontvangst bij een bezoek aan de kelders.  Hij staat je met raad en daad bij om de juiste wijn te kiezen volgens de voorkeuren van de 'gasten'.


De kwaliteit en aanpak van Guy en Patricia wordt in die mate geapprecieerd dat Guy in de editie 2016 van de 'Guide Hachette des Vins' opgenomen werd als één van de weinigen die zijn 'parole' mag doen. (Le Guide Hachette des Vins 2016 , p.945)


Het Château de Plaisance produceert jaarlijks zo'n 70.000 flessen en is 'biodynamisch' gecertifieerd door Demeter.

Maison Zoeller (Elzas - biologisch)


Mathieu en Christelle Zoeller kunnen bogen op een wijnbouw traditie van 10 generaties, sinds 1750.  Bij het verbouwen van hun druiven en het maken van de wijn handelen ze met een groot respect voor de natuur en de authenticiteit van elke jaargang.


Het domein is gesitueerd in Wolxheim dat al meer dan 1.000 jaar bekend is voor de wijnbouw.  Momenteel beslaat het domein 10 hectare, waarvan 3 hectare op de bekende 'Grand Cru Altenberg de Wolxheim'.  Sinds 20 jaar worden de wijnranken met het grootste respect behandeld voor de natuur, waarbij de wijngaarden met gras begroeid mogen worden om erosie en chemische onkruidbestrijding vermeden kunnen worden.  Sinds 2002 heeft men de 'Tyflo' certificering, tegenwoordig kan men ook het AB logo (Agriculture Biologique) voorleggen, gecertifieerd door Ecocert.


De ervaring en aandacht voor het wijn maken heeft Maison Zoeller over de afgelopen jaren al aardig wat mooie vermeldingen en scores opgeleverd in de belangrijkste wijngidsen zoals de 'Guide Hachette des Vins', de 'Guide des Vins Gilbert & Gaillard' en een 'Prix d'Honneur' in de 'Guide des Vins Dussert-Gerber'.

Château L'Escart (Bordeaux - biodynamisch)


Sinds verscheidene decennia transformeert de familie Laurent hun passie voor wijn om in de verschillende cuvées van Château L'Escart. Gérard en zijn team zetten hun 'savoir-faire' in om uit de 37ha grote wijngaard exceptionele wijnen met emotie te creëren.


Vanuit de passie en het respect voor het terroir heeft men besloten om over te schakelen op de biodynamische landbouw.  De gronden werden immers in het verleden bewerkt door de ouders en zullen later verzorgd worden door kinderen en kleinkinderen.


Het devies luidt: "Produire des vins de grande qualité tout en respectant la terre que nous epruntons à nos enfants."


Om uitmuntende grote wijnen te maken is de kwaliteit van de druif uitermate belangrijk. Daarom besteedt Château L'Escart veel zorg aan de wijngaard zodat die op een natuurlijke manier kan weerstaan aan parasieten en ziektes. Dankzij dit respect slaagt men er in om de wijngaard rijkelijke vruchten te laten opbrengen met verrassende wijnen als resultaat.



Champagne Pertois-Moriset (Champagne - agriculture raisonnée)


Je kan Champagne Pertois-Moriset vinden in Mesnil-sur-Oger, waar het ook ontstaan is.  Sinds de oprichting is het een  en familiale onderneming, die als 'Récoltant-Manipulant', doorheen alle generaties, de juiste tradities en de 'savoir-faire' in ere houdt wat betreft het werken met de wijnranke nen het creëren van wijn en Champagne.


De geschiedenis van dit huis begint met het huwelijk van Yves Pertois en Janine Moriset.  Zij zijn beiden kinderen van twee 'oude' wijnbouwfamilies uit de Côte des Blancs. In 1959 besluit het koppel om het merk 'Pertois-Moriset' op te richten.  Het merk ontwikkelt zich verder wanneerhun zoon en schoondochter Dominique en Florence zich in het wijnhuis vervoegen.


Vandaag zetten Cécile en haar man Vincent het werk verder. Cécile is de kleindochter van Yves en Janine, Vincent komt zelf ook uit een mooie wijnbouwersfamilie.


Men heeft 18,50 hectare wijngaard, verdeeld over 2 'terroirs':


- de Côte des Blancs, met ongeveer 12 ha, die als Grand Cru geklasseerd zijn en waar de Chardonnay druif voor 100% koning is.

- de Coteaux Sézannais, met ongeveer 6,50 ha waar voor 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay geteeld worden.


Champagne Paertois-Moriset werkt volgens het principe van de 'culture raisonnée' en stelt alles in het werk om de strijd tegen ziektes en ongedierte op een ecologische manier aan te pakken.


In 2009 werd de wijnmakerij grondig vernieuwd met moderne apparatuur, maar startte men tegelijkertijd met een aantal investeringen om de Champagnes van het huis meer exclusief te maken.  Meer daarover leggen we je haarfijn uit op één van onze proeverijen.




 

Villa Dria (Côtes de Gascogne - agriculture raisonnée)


Jean-Pierre Drieux cultiveert sinds 20 jaar wijngaarden. In 2010 zet hij Villa Dria in de markt en produceert hij op een alternatieve manier met meer aandacht voor het milieu en de omgeving.  Hij gebruikt biologische meststoffen en plantenextracten en richt zich op de geobiologische aspecten van zijn terroirom elk perceel in de juiste energetische harmonie te brengen.  Hij baseert zich op aspecten diezowel uit de biologische als de biodynamische landbouw komen.  Het heeft hem toegelaten om de natuurlijke weerstand van de druivenranken te stimuleren en om het micro-biologisch evenwicht van de bodem te verbeteren. Op deze manier kan hij de conventionele behandeling van de wijngaarden sterk reduceren en de biodiversiteit van zijn terroir sterk to uiting brengen.


Men trekt deze lijn ook door naar het gebouw waar de wijnproductie zelf plaats vindt.  Het dak ligt vol ligt met  fotovoltaïsche zonnepanelen, het is gesitueerd en gebouwd volgens de oude geobiologisch concepten die ook de klassieke kathedralenbouwers vroeger toepasten zodat met in perfect natuurlijke omstandigheden wijn kan maken.


De wijngaarden (50ha) brengen voornamelijk witte druiven voort zoals Colombard, Gros Manseng, Ugni Blanc en Petit Mansegn, die typisch zijn voor de Gascognnet Fra, aangevuld met Sauvignon en Chardonnay.  De rode druiven zijn voornamelijk Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.