Domeinen

Domeinen


Hieronder vind je een overzicht van de domeinen waar we mee samenwerken.

Domaine

Roche Redonne

Château

Guilhem Tournier

Château de Plaisance (Loire - biodynamisch)


Guy & Patricia Rochais

In 1903, het begin van de 20e eeuw bouwt een gevestigde familie uit  Rochefort-sur-Loire een burgerhuis te midden van de wijngaarden.


In 1960 koopt Henri Rochais, vader van Guy Rochais, de huidige wijnbouwer, het domein.  De Rochais familie is reeds wijnbouwer van vader op zoon, sinds 5 generaties, waardoor men een grondige kennis van het vinifëren en verbouwen van de druiven heeft opgebouwd.  Dankzij deze familiale traditie hebben ze een mooie traditie gevormd en hun drukken ze van jaar tot jaar een mooie stempel op hun familiale productie.


Guy en Patricia beheren vandaag 'met volle goesting' hun domein volledig zelf.  Guy wordt door bezoekers enorm gewaardeerd omwille van zijn begeesterende en gepassioneerde ontvangst bij een bezoek aan de kelders.  Hij staat je met raad en daad bij om de juiste wijn te kiezen volgens de voorkeuren van de 'gasten'.


De kwaliteit en aanpak van Guy en Patricia wordt in die mate geapprecieerd dat Guy in de editie 2016 van de 'Guide Hachette des Vins' opgenomen werd als één van de weinigen die zijn 'parole' mag doen. (Le Guide Hachette des Vins 2016 , p.945)

Het Château de Plaisance produceert jaarlijks zo'n 70.000 flessen en is 'biodynamisch' gecertifieerd door Demeter.

Vignobles François Baur (Elzas - biodynamisch)


de famile Baur

Het Huis Baur wordt geleid door vader en zoon Pierre en Thomas Baur.  Maison Baur is opgericht in 1741 in Turckheim in de 'Haut-Rhin'.  De wijngaarden liggen exceptioneel goed gesitueerd op een granietrijk bodem die pal zuid georiënteerd ligt.

Gemiddeld produceert men zo'n 70.000 flessen per jaar.  Pierre en Thomas zijn gepassioneerd door hun 'terroir', dat ze door en door kennen.  Net daardoor en door het toepassen van de traditionele methodes die al generaties binnen de familie meegaan, zijn ze in staat om de complexiteit van hun wijnen steeds meer te verfijnen


Thomas: “La grande qualité de nos vins est directement liée  à l’attention que nous portons dans les vignes “.


Pierre en Thomas hebben er voor gekozen om het kwaliteitsniveau nog te verhogen door gans hun domein over te schakelen naar de biodynamische landbouw.


Pierre: “la biodynamie ajoute une couche de complexité, de pureté et assure des vins équilibrés”.


François Baur - Crémant d'Alsace
logo François Baur
François Baur Pinot Blanc
Fançois Baur Pinot Gris
François Baur Riesling
François Baur Gewürztraminer

(Maison Baur is sinds 1998 'biologisch' gecertifieerd door Ecocert en sinds 2001 heeft het de 'biodynamische'  certifiering gekregen via Biodyvin)

logo agriculture biologique
logo Vinal BIo
logo BIO en Biodyvin
logo Vignerons Independants

Maison Zoeller (Elzas - biologisch)


Mathieu en Christelle Zoeller kunnen bogen op een wijnbouw traditie van 10 generaties, sinds 1750.  Bij het verbouwen van hun druiven en het maken van de wijn handelen ze met een groot respect voor de natuur en de authenticiteit van elke jaargang.


Het domein is gesitueerd in Wolxheim dat al meer dan 1.000 jaar bekend is voor de wijnbouw.  Momenteel beslaat het domein 10 hectare, waarvan 3 hectare op de bekende 'Grand Cru Altenberg de Wolxheim'.  Sinds 20 jaar worden de wijnranken met het grootste respect behandeld voor de natuur, waarbij de wijngaarden met gras begroeid mogen worden om erosie en chemische onkruidbestrijding vermeden kunnen worden.  Sinds 2002 heeft men de 'Tyflo' certificering, tegenwoordig kan men ook het AB logo (Agriculture Biologique) voorleggen, gecertifieerd door Ecocert.


De ervaring en aandacht voor het wijn maken heeft Maison Zoeller over de afgelopen jaren al aardig wat mooie vermeldingen en scores opgeleverd in de belangrijkste wijngidsen zoals de 'Guide Hachette des Vins', de 'Guide des Vins Gilbert & Gaillard' en een 'Prix d'Honneur' in de 'Guide des Vins Dussert-Gerber'.

Château L'Escart (Bordeaux - biodynamisch)


Sinds verscheidene decennia transformeert de familie Laurent hun passie voor wijn om in de verschillende cuvées van Château L'Escart. Gérard en zijn team zetten hun 'savoir-faire' in om uit de 37ha grote wijngaard exceptionele wijnen met emotie te creëren.


Vanuit de passie en het respect voor het terroir heeft men besloten om over te schakelen op de biodynamische landbouw.  De gronden werden immers in het verleden bewerkt door de ouders en zullen later verzorgd worden door kinderen en kleinkinderen.


Het devies luidt: "Produire des vins de grande qualité tout en respectant la terre que nous epruntons à nos enfants."


Om uitmuntende grote wijnen te maken is de kwaliteit van de druif uitermate belangrijk. Daarom besteedt Château L'Escart veel zorg aan de wijngaard zodat die op een natuurlijke manier kan weerstaan aan parasieten en ziektes. Dankzij dit respect slaagt men er in om de wijngaard rijkelijke vruchten te laten opbrengen met verrassende wijnen als resultaat.Champagne Pertois-Moriset (Champagne - agriculture raisonnée)


Je kan Champagne Pertois-Moriset vinden in Mesnil-sur-Oger, waar het ook ontstaan is.  Sinds de oprichting is het een  en familiale onderneming, die als 'Récoltant-Manipulant', doorheen alle generaties, de juiste tradities en de 'savoir-faire' in ere houdt wat betreft het werken met de wijnranke nen het creëren van wijn en Champagne.


De geschiedenis van dit huis begint met het huwelijk van Yves Pertois en Janine Moriset.  Zij zijn beiden kinderen van twee 'oude' wijnbouwfamilies uit de Côte des Blancs. In 1959 besluit het koppel om het merk 'Pertois-Moriset' op te richten.  Het merk ontwikkelt zich verder wanneerhun zoon en schoondochter Dominique en Florence zich in het wijnhuis vervoegen.


Vandaag zetten Cécile en haar man Vincent het werk verder. Cécile is de kleindochter van Yves en Janine, Vincent komt zelf ook uit een mooie wijnbouwersfamilie.


Men heeft 18,50 hectare wijngaard, verdeeld over 2 'terroirs':


- de Côte des Blancs, met ongeveer 12 ha, die als Grand Cru geklasseerd zijn en waar de Chardonnay druif voor 100% koning is.

- de Coteaux Sézannais, met ongeveer 6,50 ha waar voor 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay geteeld worden.


Champagne Pertois-Moriset werkt volgens het principe van de 'culture raisonnée' en stelt alles in het werk om de strijd tegen ziektes en ongedierte op een ecologische manier aan te pakken.


In 2009 werd de wijnmakerij grondig vernieuwd met moderne apparatuur, maar startte men tegelijkertijd met een aantal investeringen om de Champagnes van het huis meer exclusief te maken.  Meer dat leggen we je haarfijn uit op één van onze proeverijen.
 

Château MontPlaisir (Côtes du Rhône , Crus Vinsobres - biologisch)


In het hart van de Provence kan je het domein van Château MontPlaisir vinden.  Na een lange ingenieurscarriere bij een groot Frans nutsbedrijf heeft Benoît Chaignon het domein recent in handen genomen en heeft resoluut gekozen voor de biologische wijnbouw. Hij ontwikkelt een mooi gamma rode, witte en rosé wijnen binnen de Crus Vinsobres en de Côtes du Rhône villages Valréas.

benoît kan genieten van een excellent terroir met oude wijnranken die op het plateau van Vinsobres liggen (500m).  De keien vormen een uitsekende bodem, overdag nemen ze warmte op die ze 's nachts terug afgeven aan de wijnranken die zo mooi geleidelijk kunnen blijven rijpen. Door de keien is de bodem ook perfect gedraineerd.

De Mistral wind zorgt voor de juiste droogte zodat de ranken geen last van schimmelziekten krijgen.


De verscheidene percelen en druivenranken bieden Château MontPlaisir een enorme rijkdom.  Je vindt er Grenache en Caraignan uit 1945, 50-jarige Syrah, Mourvèdre, de witte Viognier, Marsanne, Rousanne, Clairette, Grenache blanc en Picpoul.

Elk perceel wordt apart geoogst op de juiste rijpheid en wordt apart gevinifieerd zoals het hoort.Domaine De La Mongestine (Côteaux d'Aix-en-Provence - biologisch)


Het Domaine De La Mongestine strekt zich uit over 120 ha aan de rand van het dorpje Artigues, in het hart van de 'groene' Provence. De wijngaarden bestaan uit 30 ha aangeplant met verschillende druivensoorten en worden biologisch verbouwd. Het domein heeft zijn bio-certificatie sinds 2014.

Het land ligt op hellingen die variëren in hoogte van 250 tot 450 m en ligt in een rotsachtige kom, aangeplant met robuuste eiken en olijfbomen, met zicht op de grote Lubéron die zo'n 80 km verder landinwaarts ligt (in het noorden).

De Mistral heeft er vrij spel en het ligt tevens aan de voet van en secundair plateau van het massief van de Sainte Victoire (het bekende bergmassief dat Cézanne zo vaak schilderde).

La Mongestine ligt dus in een 'koud' en droog terroir van de Provence, waardoor de oogst tot laat in november kan doorgaan en waardoor vooral de rode wijn een subtiel maar distinctief parfum mee krijgt.


De naam 'Mongestine' die het domein aangenomen heeft, is afgeleid van 'Monge' of 'Moine' in het Provencaals en Occitaans en betekent 'monnik'. Vanoudsher werden de terreinen bewoond en bewerkt door monniken en het gebeurt nog regelmatig dat bij het bewerken van het land er eeuwenoude overblijfselen, stukken aardewerk en stenen werktuigen terug gevonden worden.

Château Juvenal (Côtes du Ventoux - biologisch)


Anne-Marie en Bernard Forestier kochten in 2001 het château en zijn domein, dat verschillende jaren door de familie Alban onderhouden werd.  Tot in 2011 werd de wijn gemaakt bij Balma Venetia, dat slechts 1 cuvée commercialiseerde, de rode Château Juvenal, die verschillende keren gelauwerd werd door de Guide Hachette.

In dat jaar verenigden Anne-Marie, Bernard Forestier en Sébastien Alban zich met hun gronden en bouwden ze wijnmakerij van Château Juvenal.  Sébastien maakt er voor de eerste keer wijn in september 2011 onder auspiciën van Philippe Cambie, die door Robert Parker in 2010 verkozen was tot oenoloog van het jaar.

Het terroir van het domein is uitstekend; ligt aan de zuidelijke voet van de Graveyron, een kleine Provencaalse heuvel in de Venaissin. De wijngaarden hebben een bodem van kalk-en kleirijk grind en liggen op een helling waardoor ze maximaal van de zon kunnen genieten.

De aanplanting, snoeiwerken, onderhoud en oogst worden uitgevoerd door Sébastien en zijn team met het grootste respect voor de natuur.  Ze werken strict volgens de biologische landbouw, met volledige begroeïng  sinds 2009. Elke aanplanting wordt zorgvuldig voorbereid gedurende 2 tot 5 jaar aan de hand van bodemanalyses, grondbewerking, inwinnen van advies en de juiste selectie van planten.  Ze moeten 50 jaar meegaan !

En om dat elk perceel een microklimaat op zichzelf heeft, kiest men er voor om de oogst op de meest optimale datum per perceel te houden.  Zo garandeert met de perfecte rijpheid van de druiven.  De oogst wordt manueel uitgevoerd door ervaren oogsters, die enkel de goed rijpe druiven selecteren.